måndag, september 22, 2008

Sanningen om Bienvenido

Oppna garna den har laten i ett nytt fonster och lyssna pa medan du laser det har inlagget for att fa lite Kubafeeling :http://www.youtube.com/watch?v=6JEdf7XsV5g\ . Den spelas just nu av en septett har pa uteserveringen pa Hotel Inglaterra.
###
Nu har vi besokt Bienvenidos gamla lagenhet. Han fru Jorgita bor kvar men Bienvenido (som han faktiskt hette!) dog för atta manader sedan. Han och frun hade skiljt och enligt en autstraliensisk vannina till Jorgita sa var det heller ingen "big surprise" att Bienvenido lamnat jordelivet.
Jorgita blev i alla fall eld och lagor for fotot vi hade med och och bjod oss pa var sitt glas jos och en halvtimmas pratstund i koket till sammans med vaninnan och sin syster. Rodolfo, lillkillen pa bilden, ar stor nu och laser till tandlakare.
###
I dag har vi ocksa oversatt karleksbrev at en lakare (valdigt lik Anders Timell) vi traffade pa gatan. Han hade traffat en 20 ar yngre fransyska som skickade brev pa engelska som vi oversatte till spanska. Det hela luktade street-scam lang vag, men vi hangde pa honom till "el corazon de Havanna" som han kallade det. Dar ordnade han sa att vi kunde kopa ol till honom for den lokala valutan (hysteriskt billigt nar man betalar med den, men det gar inte overallt). Han pastod ocksa att de hade en medicin som rensade kroppen pa fett har pa Kuba. Det var darfor alla damerna var sa valsvarvade. Han hade lust att springa pa apoteket och skriva ut ett recept till Ingrid, men det sket vi i. Vi gick sakert runt med honom i tva timmar och efterat undrade vi om vi hade blivit lurade pa nagot satt. Men det tror jag inte vi har, sa han var nog bara valdigt skon.
###
Som om inte det var nog har vi ocksa varit pa omvisning i en cigarrfabrik och sett hur de rullar Cohibas och Motecristo-cigarrer. Intressant.
###
Gick under en balkong idag och fick (mitt i planeten) ett lass med nagot som i basta fall var vatten.
###
Imorgon ska vi aka vidare till Cienfuentos. Det ligger tre timmar sydost med buss. Lorenzo som vi bor hos nu ordnar med biljettbokningar och boende nar vi kommer dit. Vi bor altsa i ett rum i en lagenhet nu, men det ar valdigt fint. Frascht bad och i morse kunde vi kopa billg frukost som en hushallerska dukade upp.
###
I ovrigt har Havanna traffat mig ratt i hjartat. Atmosfaren har ar helt speciell och det ar en njutning att ga pa gatorna och kolla in livet omkring.
###
Det har kokat i huvudet mer an en gang nar det galler valutakurserna. Forst trodde jag att en CUC var 8,5 NOK, sedan att de var 5,3. I morse vaknade jag dock klockan 04.30 med ett Heureka! och kom fram till att CUC:en star i (ursakta, men det ar inte jag som dopt valutan har) 6.60 NOK. Det borde vara ganska nara sanningen. Men sa finns det ocksa den lokala valutan som ar vard 1/24 av det.
###
Far se om vi kan ladda upp nagra foton vad det lider, datorerna har pa de reglerade internetstallena ser inte ut att klara sadant.
###
Nast efter Goteborg ar nog Havanna stan dar folk gillar att tjöta mest. Har redan hant vid ett antal tillfallen att man blir fast med folk som har mycket pa hjartat. Men det ar kul, aven om dialekten har ar svar att forsta i alla fall for oss som inte kan sa mycket spanska.
###
Apropa Kares kommentar pa ett tidigare inlagg sa drack jag mitt livs hitills basta Mojito pa takterassen till ett hotell tidigare ikvall. Knappast Hemingways stamstalle, men det far vi leta upp nar vi kommer tillbaka om en dryg vecka.

1 kommentar:

Erik sa...

Vad var det jag sa, vad var det jag sa?
Mannen hette Bienvenido.
Du kunde allt gjort en större pudel än en ynka liten parantes.

Nu vet du att namn kan ha en annan betydelse. Erik betyder t ex Den enväldige härskaren. Inget jag använder dagligdags, men ändå.