onsdag, juli 30, 2008

Que hay en el bolso?

Hola!
Nu är vi på Shambalan Petit Hotel utanför Tulum i Mexico. Här är det idylliskt. Vi bor i en bungalow, eller cabana som det heter här. Stället har profilerat sig som ett center för hälsa och ett balsam för själen, och det stämmer så långt.
I morse 08.30 var det gemensam frukost för oss 12 som bor här. Det kändes till en början lite väl sektliknande, men var det var trevligt att prata med de andra gästerna.
Vi bor alltså på stranden och i natt somnade vi till vågornas svall och vaknade till en magnifik soluppgång. Idyllen avbröts dock något av de beväpnade militärer som patrullerade förbi.
Orsaken till deras närvaro är att Tulum ligger mellan Colombia och Miami och därför trafikeras vattnen här relativt frekvent av drogsmugglare. När militären får korn på dessa (som smugglar i speedboats) kastas drogerna överbord och flyter i land här.
- Det finns många historier om sådana som har hittat påsar på stranden och sedan försvunnit, berättade Roberto som äger hotellet, medan vi åt frukost.
Jag vet inte om han menade att de blivit uppspårade och mördade av knarkmaffian eller om de helt enkelt sålt knarket och flyttat för pengarna.
###
Tidigt i morse följde vi med till granncabanan fär att kolla på en havssköppadda. Det var en rejäl bit som hade kravlat upp och lagt sig inne innanför ett staket. Männen som bodde där (tror jag det var) var angelägna att få ut sköldppaddan i vattnet igen. Först försökte de med att putta ut den men det gick trögt. Då flippade de upp den på rygg och drog den i benen och sköv den så att den gled på skalet. Jag vet inte vad Naturskyddsföreningen i Mexicos föreskrifter säger om detta, men den kom till slut ut i vattnet i alla fall.
Det kommer bilder på detta vad det lider. Men eftersom det här stället får sin ström ifrån ett dieselaggregat som inte är på nu får jag avsluta innan datorbatteriet ger sig.
###
Dagens boktips; Blink av Malcolm Gladwell.
Ny bok av författaren till Tipping Point. Den här handlar om hur vårt undermedvetna påverkar oss att ta snabba beslut.
Läsvärd, men inte lika bra som TP.
Betyg: 3.

Inga kommentarer: