onsdag, augusti 20, 2008

Antigua

Resan hit till Antigua blev lite annorlunda än vi planerade. Vi kapade bort Livingstone och Rio Dulce och tog en buss frân Puerto Barrio, dit vi ankom med vattentaxi fràn Ponta Gorda (eller PG som invânarna själva säger eftersom de inte orkar uttala hela namnet, go slow ni vet.)
Ett tag var vi inne pâ att stanna en natt i Puerto Barrio för att slippa komma till Guatemala City för sent pâ kvällen (Har fortfarande inte träffat nâgon som har sagt nâgot gott om Guatemala City. Ett urval av kommentarerna är "Et bedritent sted", "3 millions inhabitants, 1 millon crooks" "Oh no, I hate that med must fly out of GC", "Dont ever, ever stay in Guatemala City" osv.) Puerto Barrio sâg dock inte mycket roligare ut det. Omrâdet runt busstationen var i alla fall riktigt slummigt.
Pâ resan frân Placencia träffade vi dock Matteo och Silvia frân Florens, de skulle ocksâ till Antigua. Tillsammans med dom hoppade vi pâ en expressbuss (där chaffisen som vanligt envisades med att temperaturen pâ 14 grader) som var framme i GC lite efter 21. Där blev vi uppraggade av taxichaffisen Luis som baxade in vârt bagage i sin slitna Mazda 626 och stampade plattan i botten mot Antigua. Det är billigt med taxi här och en timmas resa kostade under 200 NOK.
Matteo och Silvia styrde upp ett hotell som ligger centralt, och där har vi bott i natt och kommer att bo i nâgra nätter till.
###
I dag har vi inventerat Antigua. Pittoreskt är väl ett ord som sammanfattar intrycken. Det är kullerstensgator och lâg bebyggelse. Om vi ska översätta det till en svensk stad blir det väl ....ehhh, Lund? (En extremt haltande jämförelse men det pâminner i alla fall lite om de delar jag sett av stan under mina fâtaliga och korta besök där. Tror inte att Antiguas turistförening kommer att börja kalla staden för "Central Amerikas Lund"). Den inramas av vulkaner och det är lite svalare här (vilket är skönt) än i Belize.
###
Vi har ocksâ tittat in pâ en spanskskola. Den kristna spansskolan. Enligt vâr ledstjärna i Central Amerikanskt liv och leverne, Mr Gwyn Lawrence pâ Hotel Sea Breeze i Corazol, var detta den bästa skolan, och vi fick ett bra intryck. Sâ om inget oförutsett händer kommer vi börja studera där pâ mândag. Det blir 4 timmar om dagen med varsin egen lärare. Dessutom ska vi bo hos varsin familj. Det blir spännande.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En rask kommentar til expressbusser og innetemperaturen.
I sentral- og sør-amerika er det slik at "Har du kjøpt air-condition, ja da skal du bruke air-condition!".
Se opp for busser med Thermo King på taket. De kan presse temperaturen ned mot 8 grader på natten. Jeg var nær døden i Venezuela og måtte forlate bussen før endestasjonen (pga kulden).

Mvh
Tom

Fredrik sa...

Lysande information. Vi ska hålla oss undan Thermo King. Å andra sidan kan det ju vara bra aom man har köpt med sig mycket mjölkprodukter som man vill hålla kallt.