torsdag, augusti 14, 2008

Sjögång

Cayes Caulkner skyddas av barriärrevet som går förbi här utanför. Det gör att även om det blåser ganska mycket blir det inga stora vågor. I dag begav vi oss emellertid utanför revet för att dyka.
Där gick vågorna höga (jag har aldrig varit ute i så höga förut, just to give you a reference point), något som satte sin prägel på dykturen. När man hoppade i svajade båten rejält och när man väl kom i och hade simmat till fören där det var samling var man slutkörd direkt.
När vi väl kom ner under ytan var det dock lugnare och det var ett bra ställe att dyka på, många och stora fiskar att simma med. När jag gled omkring där nere undrade jag varför man inte gör detta oftare. Ingrid slet däremot med vatten i munstycket och hade inte en lika angenäm upplevelse. Läs om det med hennes egna ord här.
När vi kom upp ur djupet och ombord på båten (vilket inte var det lättaste i de stora vågorna) visade det sig att det var flera som hade haft problem. En tjej kom upp med en blodig hand efter att ha skurit sig på en korall, och passade samtidigt på att kräkas upp några liter havsvatten. Ett par från New York blev sjösjuka och killen (som såg ut som Sacha Baron Cohen) satt och jämrade "get us outta here" medans han flickvän som inte ens hade kommit i vattnet låg utslagen och mådde illa på en bänk. Själv kände jag också hur "spyan gjorde sig påmind" (ett uttryck jag lånat av Steffi som använde det i vår C-uppsats om svensk ungdomsfilm, den fick G).
Egentligen var det tänkt att vi skulle göra ett dyk till, men eftersom 7 av 15 inte hade lust att sitta kvar i båten och kräkas medan vi andra simmade med havssköldpaddor utgick det.
###
Efter att vi kom tillbaka gick vi på ett litet möte inför vår Ragamuffin-segeltur till Placencia som går av stapeln i morgon. Det kommer enligt alla solmärken att bli en kanonresa. Vi kommer att att ha tre killar som lagar mat och seglar åt oss, medan vi 12 passagerare kan gotta oss och unna oss.
###
Dagens boktips - Nyklippt av Robert Aschberg. I andra ändan av Front street finns ett litet Internetcafé där man även praktiserar bookswapping. I caféets närmast osannolikt dåliga luft (tänk er för kall airconditionluft utblåst genom ett dieselfilter) hittade jag mycket oväntat den här boken. Det är en samling artiklar och krönikor Aschberg skrev på 80- och början av 90-talet. Ganska överraskande så var den bra. Kul att läsa hur han använder gamla goa uttryck som "murvlar", "järn" och "bast". tämligen frekvent.
Betyg: 3.
###
Imorgon 08.30 hissar vi alltså segel på 50 fotaren Ragga Queen och seglar söderut. Rapporter från det äventyret kommer i början av nästa vecka.

Inga kommentarer: